Zweedse gehaktballetjes in vijgen-roomsaus met puree en eikenbladsla

764 kcal
250 g groente

Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar), wie kent ze niet! De balletjes worden gegaard in een roomsaus en traditioneel geserveerd met puree en vossenbessenjam. Het gerecht van vandaag is erop geïnspireerd en we maken de roomsaus op smaak met vijgenjam. Heerlijk voor jong en oud!

Zweedse gehaktballetjes in vijgen-roomsaus

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 600 g Aardappels, kruimig Herkomst: de Eerste
  • 200 g Gehakt H-O-H Herkomst: Future Food Group
  • 70 ml Crème fraîche Herkomst: Weerribben Zuivel
  • 200 g Wortel Herkomst: De Eerste
  • 0.5 st Rode eikenbladsla Herkomst: Heerlijke oogst
  • 1 bosje Radijs Herkomst: Be-leaf
  • 15 g Vruchtenspread vijgen Herkomst: Mont blanc
Zelf toevoegen
  • 2 el Olijfolie / boter
  • 1 el (Balsamico)azijn
  • 1 tl Mosterd
  • snufje Zout en peper

Bereiding (30 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Giet de aardappels af en stamp met een beetje kookvocht (of melk en een klontje boter) tot een puree.
  2. Doe intussen het gehakt, zout en peper (of gehaktkruiden) in een kom. Kneed het mengsel goed door elkaar en draai met je handen kleine balletjes ervan. Verhit olie in een ruime bakpan. Bak de gehaktballetjes in 10 minuten gaar en lichtbruin. Schep de crème fraîche en de vijgenspread erbij (en eventueel een scheutje kookvocht) en verwarm mee.
  3. Schil de wortels en rasp ze grof. Was de sla en laat goed uitlekken in een vergiet of droog de sla met een sla centrifuge. Was de radijs en snijd in plakjes. Maak een dressing met olijfolie, azijn en mosterd. Maak op smaak met peper en zout. Meng de penen met de radijs, de sla en de dressing.
  4. Serveer de Zweedse balletjes in roomsaus met de aardappelpuree en de salade.
TIP
Wil je dit gerecht helemaal afmaken? Serveer dan met wat bessensaus of jam.
3,8
Gemiddelde van 15 reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -20%
vegetablecounter
Groente + 98%
vita-score
Vitaliteit + 28%
co2-reduction-score
CO2 eq -15%
water-reduction-score
Water -16%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
GlutenvrijSpecialsEiwitrijk9 maandenVariatieGezin

Voedingswaarden

Per portie
Energie764 kcal
Koolhydraten62 g
Suiker14 g
Vet43 g
Verzadigd vet16 g
Eiwit28 g
Vezels9 g
Zout0.8 g
Allergenen informatie
Melk
Varken
Mosterd
Lactose
Rund
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten