Tarte tatin van cherrytomaatjes, sjalot en ansjovis pijnboompitjes en basilicum

757 kcal
260 g groente

Tarte tatin is Frans voor omgekeerde taart. De Franse versie is met appel maar wij maken een hartige versie met cherrytomaten, rode ui en pijnboompitjes. Pijnboompitten zijn de zaden van een pijnboom (een soort dennenboom). De pitten hebben een hard schilletje en zitten verstopt in de pijnappels. Ze zijn meestal erg duur omdat de oogst arbeidsintensief is en de bomen langzaam groeien. Bovendien heb je heel wat pijnappels nodig voordat je een kilo pitten hebt.

Tarte tatin van cherrytomaatjes, sjalot en ansjovis

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 4 st Sjalot Herkomst: Lukassen
  • 1 st Knoflookteen Herkomst: Irjimpa SL Demeter
  • 300 g Cherry tomaten Herkomst: Agrologica
  • 1 st Bladerdeeg Herkomst: Donaustrudel
  • 25 g Pijnboompitjes Herkomst: IDorganics
  • 50 g Rucola Herkomst: Ekologisch
  • 0.5 st Verse basilicum Herkomst: Herbio
  • 35 g Ansjovis in olijfolie Herkomst: Fish Tales
Zelf toevoegen
  • 2 el Olijfolie en boter
  • 2 el Balsamicoazijn
  • snufje Zout en peper

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Pel de sjalotten en snijd in partjes. Pel en snipper de knoflook. Verwarm olie en boter in een bakpan en fruit de knoflook 5-6 minuten op een laag vuur. Schenk de balsamicoazijn erbij en laat een paar minuten op een middelhoog vuur sudderen tot de balsamicoazijn stroperig is. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Was en halveer de cherrytomaatjes. Vet een springvorm of platte ovenschaal in met olie. Verdeel de cherrytomaten over de bodem met het snijvlak naar beneden. Schep het uimengsel samen met de ansjovis erover/ertussen. Verdeel de helft van de basilicum over het gerecht. Rol het bladerdeeg uit en snijd in een royale ronde lap (iets groter dan de springvorm). Dek de cherrytomaten af met de lap en stop de zijkanten in. Bak 15-20 minuten in de hete oven.
  4. Bak ondertussen de pijnboompitten in een droge bakpan in 2 minuten goudbruin.
  5. Plaats een plat bord op de bovenzijde van de springvorm en draai de taart snel om. Bestrooi de tarte tatin met de pijnboompitjes. Meng de rucola met de overgebleven basilicum en serveer deze erbij.
TIP
Het is ook erg lekker om de olie uit het bakje van de ansjovis te gebruiken om de uien in te bakken.
4,5
Gemiddelde van 2 reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -31%
vegetablecounter
Groente + 106%
vita-score
Vitaliteit + 31%
co2-reduction-score
CO2 eq -71%
water-reduction-score
Water -50%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
LactosevrijSeizoenSpecialsVariatie

Voedingswaarden

Per portie
Energie757 kcal
Koolhydraten77 g
Suiker10 g
Vet36 g
Verzadigd vet9 g
Eiwit27 g
Vezels10 g
Zout3.9 g
Allergenen informatie
Tarwe
Vis
Gluten
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten