Romige preisoep met dille-olie en cheddar-toast
4,2
666 kcal
260 g groente

Prei was één van de favoriete groenten van Nero, de vijfde Romeinse keizer. Hij geloofde namelijk dat het eten van prei goed was voor zijn stem en dat hij daardoor beter ging zingen. Prei behoort tot dezelfde familie als ui en knoflook. Doordat er verschillende prei soorten bestaan, is het altijd van eigen bodem te verkrijgen.
Bereiding (30 min)
Klik op een regel om deze af te strepen
- Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zorg dat de oven goed heet is. Pel de ui en snijd in ringen. Verwarm olie in een soeppan en bak de ui 10-15 minuten op een middelhoog vuur. Maak op smaak met peper en zout. Houd een schepje uien apart ter garnering.
- Halveer de prei in de lengte, spoel onder de kraan en snijd klein. Pel de knoflook en snijd klein. Voeg de prei en knoflook toe aan de uien en bak samen voor 7-8 minuten. Bereid de bouillon en schenk in de pan bij de prei. Laat afgedekt zachtjes pruttelen. Voeg na 10 minuten de crème fraîche toe en pureer glad met een staafmixer (bewaar eventueel wat prei en room voor garnering).
- Snijd het brood in plakken, besprenkel met olie en bak 5 minuten in de oven. Rasp de cheddar kaas (of schaaf plakjes), strooi over de broodjes en bak nog 5 minuten in de hete oven.
- Hak de dille fijn en meng met olijfolie extra vierge, zout en peper. Pureer eventueel met een vijzel zo glad mogelijk.
- Schep de soep in mooie borden en werk af met de dille-olie en gekaramelliseerde ui. Heerlijk met het cheddar-toast erbij.
TIP
De uien kun je eventueel nóg wat zoeter maken met een beetje honing.Biologische ingrediënten
1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
- 2 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
- 3 st PreiHerkomst: Heerlijke oogst
- 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
- 65 ml Crème fraîcheHerkomst: Weerribben Zuivel
- 2 st WoudbollenHerkomst: Van Der Westen
- 75 g CheddarHerkomst: CheesePack
- 0.5 st Verse dilleHerkomst: Herbio
- 600 ml Bouillon
- 2 el Olijfolie
- snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
True price -34%
Groente + 106%
Vitaliteit + 38%
CO2 eq -55%
Water -79%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Seizoen, Lekker snel, Vegetarisch, Gezin, 9 maanden, Variatie
Voedingswaarden
Per portieEnergie666 kcal
Koolhydraten53 g
Suiker13 g
Vet37 g
Verzadigd vet16 g
Eiwit25 g
Vezels16 g
Zout1.9 g
Allergenen informatie
Tarwe
Melk
Gluten
Lactose