Mezze met wraps artisjok, bietjes en dipjes
Word jij ook zo blij van een groot bord met allemaal hapjes? Mezze is een verzamelnaam van allemaal kleine gerechtjes (hapjes) uit de Mediterrane keuken. Vaak geserveerd als voorgerecht. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Vandaag serveren we Mezze als hoofdgerecht met artisjok, aubergine, bietjes, tortilla wraps en diverse dipjes. De artisjok eet je door de blaadjes los te trekken. Dip de blaadjes in de vinaigrette. Je eet alleen het vlezige onderste gedeelte door dit met je tanden van het blad te trekken. De dunne binnenste bladeren kun je weggooien. Je komt dan bij het ‘hooi’, het vezelige, harige binnenste van de bloem. Verwijder dit met een mesje. Ten slotte blijft het artisjokhart over, dat je zo of met vork en mes kunt eten. Tip: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een koele, donkere plek.

Biologische ingrediënten
- 1 st Artisjok
- 0.5 st Citroen Herkomst: Campisi
- 400 g Boterbonen Herkomst: La Bio Idea
- 1 st Aubergine Herkomst: Almagro
- 2 tl Paprikapoeder Herkomst: ekomenu maatwerk 5 g
- 2 st Knoflookteen
- 1 tl Komijnpoeder Herkomst: voorraad udea
- 250 g Rode bieten, gekookt Herkomst: Puur NL
- 5 g Verse peterselie Herkomst: Herbio
- 100 g Hummus Herkomst: Florentin
- 3 el Citroensap (of azijn)
- 1 el Bakolie
- 2 el Olijfolie extra vierge
- 1 tl Mosterd
- snufje Zout en peper
Bereiding (40 min)
- Breng een grote pan met ruim water en zout aan de kook voor de artisjok. Voeg citroensap (of azijn) toe tegen het verkleuren en kook de artisjok circa 35 minuten. Giet daarna het water af en laat de artisjok ondersteboven uitlekken.
- Spoel de boterbonen af onder de kraan. Was de aubergine en snijd in plakken. Verhit bakolie in een koekenpan of grillpan en bak of gril de aubergineplakken goudbruin en zacht. Bak de helft van de boterbonen met de aubergine mee. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
- Pel de knoflook. Pureer de andere helft van de bonen met een staafmixer en pers de helft van de knoflook erboven uit. Voeg wat olijfolie extra vierge toe voor een gladde puree. Proef en breng op smaak met komijnpoeder, paprikapoeder, zout en peper.
- Snijd de voorgekookte bieten in stukken en verwarm in een steelpan.
- Snijd de verse peterselie heel fijn. Maak een vinaigrette voor de artisjok: mix peterselie, olijfolie extra vierge, citroensap en mosterd. Knijp de rest van de knoflook erboven uit. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
- Verwarm de tortilla wraps in een droge koekenpan en snijd in kwarten. Doe de hummus in een schaaltje. Serveer de groenten, dipjes en wraps op een mooie schaal en garneer met de rest van de verse peterselie en citroen.


