Maïskolf met hamburger en aardappel-sperziebonensalade

4,4
Gemiddelde van 9 reviews
771 kcal
250 g groente
Maïskolf met hamburger

Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels, als groente. Bij ons is het eigenlijk te koud om buiten maïs te kweken voor menselijke consumptie. Wat je langs de weg ziet staan, is dan ook meestal snijmaïs, een zetmeelrijk veevoer. Maar sinds een aantal jaren is men erin geslaagd om ook (biologische) suikermaïs in Nederland en België te telen.

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Halveer de maïskolf met een scherp mes en kook in circa 15 minuten gaar (als de kleur van de korrels donkergeel is, is de maïs gaar). Voeg tijdens het koken geen zout toe, want dan worden de vliesjes van de maïskorrels taai.
  2. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de aardappels grondig en snijd in kleine blokjes. Verdeel de aardappels over de bakplaat en druppel olijfolie erover. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Bak de aardappels 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
  3. Dop de sperziebonen en knak of snijd ze doormidden. Kook de sperziebonen in circa 6 minuten (beet)gaar. Kook de boontjes niet te lang, want dan verliezen ze veel smaak en hun frisgroene kleur. Giet het water af.
  4. Snipper intussen de ui heel fijn. Doe de helft van de ui, knoflook, olijfolie en citroensap (of azijn) in een keukenmachine en maal fijn (of gebruik een staafmixer). Proef en breng de dressing op smaak met zout en (chili)peper.
  5. Verwarm olie in een bakpan en bak de hamburgers in 5-6 minuten gaar en goudbruin.
  6. Hussel de ovenaardappeltjes, sperziebonen, de rest van de ui en de dressing door elkaar. Serveer de krieltjes-sperziebonensalade met daarnaast de hamburger en maïskolf.
TIP
Besmeer de maïskolf met wat roomboter, peper en zout. Heerlijk.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 1 st SuikermaisHerkomst: Overesch
  • 500 g Aardappels (vastkokend)Herkomst: E van de Vijver
  • 250 g SperziebonenHerkomst: Biosikelia
  • 1 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 200 g RunderhamburgerHerkomst: Future Food Group
Zelf toevoegen
  • 2 el Olijfolie
  • 1 tl Paprikapoeder
  • 1 el Citroensap (of azijn)
  • 1 el Bakolie (of roomboter)
  • snufje Zout en (chili)peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price+ 7%
vegetablecounter
Groente+ 98%
vita-score
Vitaliteit+ 30%
co2-reduction-score
CO2eq+ 3%
water-reduction-score
Water+ 6%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
LactosevrijEiwitrijkSpecials9 maandenSeizoenGlutenvrijGezinVariatie

Voedingswaarden

Per portie
Energie771 kcal
Koolhydraten79 g
Suiker12 g
Vet39 g
Verzadigd vet10 g
Eiwit28 g
Vezels14 g
Zout1.8 g
Allergenen informatie
Peulvruchten
Mais
Rund
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten