Luikse salade met sperziebonen spek en gekookte eieren

642 kcal
230 g groente

Achter authentieke gerechten schuilt vaak een verhaal om van te smullen, zo ook bij deze Luikse salade. Deze salade ontstond wellicht op het eind van de 18e eeuw als een eenvoudige maaltijd voor de werkende klasse. De gebruikte ingrediënten zijn bij uitstek typisch Luiks daar bijna alles langs de Maas geteeld werd. Nu geniet dit gerecht nationale bekendheid en pronkt het als culinair erfgoed.

Luikse salade met sperziebonen

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 500 g Bio Babies Herkomst: Eerste
  • 400 g Sperziebonen Herkomst: Procam
  • 100 g Spek Herkomst: St. hendrick
  • 2 st Sjalot Herkomst: Lukassen
  • 2 st Ei Herkomst: 't paradijs
  • 0.5 st Verse peterselie Herkomst: Herbio
Zelf toevoegen
  • 3 el Azijn
  • 2 tl Mosterd
  • 2 el Olijfolie
  • snufje Zout en peper

Bereiding (30 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was de krieltjes en snijd in kwarten. Kook gaar in 12-15 minuten. Kook de eieren 7-8 minuten met de aardappels mee. Schep ze uit de pan en laat schrikken onder de koude kraan. Pel de eieren en snijd doormidden.
  2. Was intussen de sperziebonen en verwijder de uiteinden. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook of stoom de sperziebonen beetgaar in circa 5 minuten. Giet het water af en spoel onder de koude kraan zodat het gaar proces stopt.
  3. Pel de sjalotjes en snijd in halve ringen. Verhit olie in een ruime bakpan en bak het spek met de sjalotten krokant gaar.
  4. Klop intussen een vinaigrette van mosterd, azijn en zout en peper.
  5. Snijd de peterselie klein. Doe de aardappels, sperziebonen en peterselie in de pan bij het spek en schep door elkaar. Verdeel over de borden en leg de gekookte eieren erop. Druppel de vinaigrette erover.
TIP
Je kunt de sjalotjes ook rauw door de salade scheppen.
4,0
Gemiddelde van 1 review

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -26%
vegetablecounter
Groente + 83%
vita-score
Vitaliteit + 23%
co2-reduction-score
CO2 eq -55%
water-reduction-score
Water -48%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Glutenvrij9 maandenGezinLactosevrijVariatie

Voedingswaarden

Per portie
Energie642 kcal
Koolhydraten57 g
Suiker4 g
Vet34 g
Verzadigd vet9 g
Eiwit21 g
Vezels17 g
Zout1.3 g
Allergenen informatie
Mosterd
Peulvruchten
Ei
Varken
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten