Keto Koolrabi gratin met gehaktballetjes ! Weinig koolhydraten

606 kcal
250 g groente

KETOGEEN Koolrabi is geen wortel of knol, maar een verdikking van de stengel. Deze groente en vooral het blad zitten boordevol vitaminen en andere belangrijke voedingsstoffen zoals kalium en magnesium, caroteen en ijzer. Koolrabi kan rauw en gekookt gegeten worden. Rauw heeft koolrabi een pittige koolsmaak, gekookt is de smaak veel zachter. Let op dit is een ketogeen gerecht: hoog in vet en laag in koolhydraten

Keto Koolrabi gratin met gehaktballetjes

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 1 st Koolrabi Herkomst: de Waog
  • 1 st Knoflookteen Herkomst: Irjimpa SL Demeter
  • 100 ml Crème fraîche Herkomst: Weerribben Zuivel
  • 50 g Geraspte kaas Herkomst: Kaandorp
  • 200 g Rundergehakt Herkomst: Future Food Group
  • 0.5 bakje Tuinkers Herkomst: Discover Fresh
Zelf toevoegen
  • 1 tl Nootmuskaat
  • 1 el Bakolie (of boter)
  • snufje Zout en peper

Bereiding (45 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Schil de koolrabi en snijd in dunne plakjes. Kook de koolrabi 5-7 minuten en giet daarna het water af.
  3. Pel de knoflook. Verwarm de crème fraîche met de helft van de geraspte kaas en pers de knoflook erboven uit. Breng op smaak met zout en peper en een snufje nootmuskaat. Voeg eventueel wat kookvocht van de raapjes toe (of melk, of water).
  4. Leg de koolrabi in een ovenschaal (dat kan netjes dakpansgewijs, maar hoeft niet) en schenk het room mengsel er over. Bestrooi met de overgebleven kaas, schud de schaal en bak de gratin in 15-20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
  5. Breng intussen het gehakt op smaak met zout en peper (of gehaktkruiden) en de helft van de tuinkers. Rol met je handen kleine gehaktballetjes. Verhit olie (of boter) in een bakpan en bak de balletjes bruin en gaar. Als de gratin klaar is, strooi je de gehaktballetjes erover. Garneer met de tuinkers.
TIP
Je kunt het gehakt ook tussen de koolrabi verdelen voordat het de oven in gaat.
4,0
Gemiddelde van 21 reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -13%
vegetablecounter
Groente + 98%
vita-score
Vitaliteit + 23%
co2-reduction-score
CO2 eq + 42%
water-reduction-score
Water -45%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
KoolhydraatbewustKetogeen

Voedingswaarden

Per portie
Energie606 kcal
Koolhydraten17 g
Suiker11 g
Vet47 g
Verzadigd vet23 g
Eiwit29 g
Vezels8 g
Zout1.3 g
Allergenen informatie
Rund
Lactose
Melk
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten