Keto Bloemkoolgratin met tomaat en pijnboompitjes ! Weinig koolhydraten

582 kcal
320 g groente

KETOGEEN Bloemkool is van oudsher een zeer geliefde groente. Het is een licht verteerbare koolsoort en heeft een milde en toegankelijke smaak. Bloemkool heeft een witte, groene en paarse variant. De witte bloemkool blijft mooi wit doordat deze tijdens de groei afgedekt is met blad. Wist je dat je het blad van een biologische bloemkool ook uitstekend kunt eten? Let op dit is een ketogeen gerecht: hoog in vet en laag in koolhydraten.

Keto Bloemkoolgratin met tomaat en pijnboompitjes

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 0.5 st Bloemkool Herkomst: BakkerBio
  • 2 st Ui Herkomst: TVA Organics
  • 200 g Tomaat Herkomst: Organic Brothers
  • 125 ml Crème fraîche Herkomst: Weerribben Zuivel
  • 75 g Geraspte oude kaas Herkomst: Kaandorp
  • 2 st Knoflookteen Herkomst: Irjimpa SL Demeter
  • 25 g Pijnboompitten Herkomst: IDorganics
Zelf toevoegen
  • 1 el Olie
  • 0.5 tl Nootmuskaat
  • snufje Zout en peper

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ruime ovenschaal in. Zorg dat de oven goed heet is.
  2. Was de bloemkool, verwijder de bladeren en snijd in kleine roosjes. Snijd de stronk in dobbelsteentjes. Verwarm een pan met een klein laagje water en kook de bloemkool afgedekt in 8-10 minuten beetgaar. Giet het water af, bewaar wat kookvocht en laat even uitdampen.
  3. Pel de ui en snijd in halve ringen. Was de tomaat en snijd klein. Leg de ui, bloemkool en tomaat in de ovenschaal.
  4. Klop de crème fraîche los met wat kookvocht, olijfolie en de helft van de kaas. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Schenk de roomsaus over de groenten. Strooi de rest van de kaas erover en schud de schaal heen en weer zodat de saus zich goed verspreidt.
  5. Plaats de ovenschotel 15 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bloemkool beetgaar is en de saus een lichtbruine kleur krijgt. Strooi tenslotte de pijnboompitten erover en zet de laatste minuut de ovengrillstand aan.
TIP
Je kunt de bloemkool ook eerst kort stomen of koken voordat je 'm in de oven plaatst. Dan is de bloemkool zachter. Snijd het bloemkoolblad in dunne reepjes, roerbak kort en verwerk het in de gratin.
4,2
Gemiddelde van 26 reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -30%
vegetablecounter
Groente + 154%
vita-score
Vitaliteit + 44%
co2-reduction-score
CO2 eq -40%
water-reduction-score
Water -35%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
KoolhydraatbewustKetogeen

Voedingswaarden

Per portie
Energie582 kcal
Koolhydraten18 g
Suiker13 g
Vet46 g
Verzadigd vet23 g
Eiwit20 g
Vezels7 g
Zout0.9 g
Allergenen informatie
Lactose
Melk
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten