Keto Bloemkoolgratin met tomaat en zonnebloempitten ! Weinig koolhydraten

4,2
Gemiddelde van 25 reviews
602 kcal
320 g groente
Keto Bloemkoolgratin met tomaat en zonnebloempitten

KETOGEEN Bloemkool is van oudsher een zeer geliefde groente. Het is een licht verteerbare koolsoort en heeft een milde en toegankelijke smaak. Bloemkool heeft een witte, groene en paarse variant. De witte bloemkool blijft mooi wit doordat deze tijdens de groei afgedekt is met blad. Wist je dat je het blad van een biologische bloemkool ook uitstekend kunt eten? Let op dit is een ketogeen gerecht: hoog in vet en laag in koolhydraten.

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ruime ovenschaal in. Zorg dat de oven goed heet is.
  2. Was de bloemkool, verwijder de bladeren en snijd in kleine roosjes. Snijd de stronk in dobbelsteentjes. Verwarm een pan met een klein laagje water en kook de bloemkool afgedekt in 8-10 minuten beetgaar. Giet het water af, bewaar wat kookvocht en laat even uitdampen.
  3. Pel de ui en snijd in halve ringen. Was de tomaat en snijd klein. Leg de ui, bloemkool en tomaat in de ovenschaal.
  4. Klop de crème fraîche los met wat kookvocht, olijfolie en de helft van de kaas. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Schenk de roomsaus over de groenten. Strooi de rest van de kaas erover en schud de schaal heen en weer zodat de saus zich goed verspreidt.
  5. Plaats de ovenschotel 15 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bloemkool beetgaar is en de saus een lichtbruine kleur krijgt. Strooi tenslotte de zonnebloempitten erover en zet de laatste minuut de ovengrillstand aan.
TIP
Je kunt de bloemkool ook eerst kort stomen of koken voordat je 'm in de oven plaatst. Dan is de bloemkool zachter. Snijd het bloemkoolblad in dunne reepjes, roerbak kort en verwerk het in de gratin.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 0.5 st BloemkoolHerkomst: Loverendale
  • 2 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 200 g TomaatHerkomst: Noordkoek
  • 125 ml Crème fraîcheHerkomst: Weerribben Zuivel
  • 75 g Geraspte oude kaasHerkomst: Kaandorp
  • 2 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 30 g ZonnebloempittenHerkomst: Your Organic Nature
Zelf toevoegen
  • 1 el Olie
  • 0.5 tl Nootmuskaat
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -31%
vegetablecounter
Groente + 154%
vita-score
Vitaliteit + 45%
co2-reduction-score
CO2 eq -40%
water-reduction-score
Water -37%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
KoolhydraatbewustKetogeen

Voedingswaarden

Per portie
Energie602 kcal
Koolhydraten19 g
Suiker13 g
Vet48 g
Verzadigd vet23 g
Eiwit20 g
Vezels7 g
Zout0.9 g
Allergenen informatie
Lactose
Noten
Melk
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten