Hete bliksem met wortelpeterselie en gehaktballetjes
Nog geen reviews
772 kcal
280 g groente

Hete bliksem staat ook wel bekend als hemel en aarde, of appelstamppot. De naam ‘hete bliksem’ heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de appels veel vocht vasthouden en daarom lang heet blijven. Daarnaast blijven gestoofde appels makkelijk aan je gehemelte plakken, dus pas op dat je je mond niet verbrandt! Onze appels worden geleverd door biologisch-dynamische fruitteler Ter Linde in het Zeeuwse Oostkapelle.
Bereiding (30 min)
Klik op een regel om deze af te strepen
- Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en wortelpeterselie en snijd in stukken. Kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af (vang wat kookvocht op).
- Was of schil intussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd een paar appelschijven om het gerecht mee te garneren. Snijd de rest in kleine stukken en kook de appelstukken 10 minuten met de aardappels mee.
- Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de ui 2 minuten op een middelhoog vuur. Temper dan het vuur en laat rustig doorbakken. Bak de appelschijven in een andere bakpan in wat olie (of boter) lichtbruin en zacht. Breng op smaak met kaneelpoeder.
- Meng het gehakt met gehaktkruiden, zout en peper en rol gehaktballetjes ervan. Verhit olie in een bakpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en gaar.
- Stamp de aardappels, wortelpeterselie en appel fijn met een pureestamper. Voeg de mosterd en eventueel een scheutje kookvocht toe. De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Proef en breng op smaak met zout en peper. Serveer de hete bliksem met de ui en gehaktballen en garneer met de gebakken appelschijven.
TIP
Voeg je aan het recept ook nog ham toe? Dan heet het gerecht ‘donder en hete bliksem’.Biologische ingrediënten
1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
- 600 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: E van de Vijver
- 500 g WortelpeterselieHerkomst: Arenosa
- 2 st AppelHerkomst: Natyra
- 2 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
- 200 g RundergehaktHerkomst: ecofields
- 2 tl GehaktkruidenHerkomst: Het blauwe huis
- 1 el Bakolie
- 1 tl Kaneelpoeder
- 1 tl Mosterd
- snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
True price -39%
Groente+ 122%
Vitaliteit+ 53%
CO2eq+ 184%
Water+ 46%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Lactosevrij, 9 maanden, Variatie, Eiwitrijk, Gezin, Glutenvrij, Seizoen
Voedingswaarden
Per portieEnergie772 kcal
Koolhydraten83 g
Suiker22 g
Vet33 g
Verzadigd vet8 g
Eiwit33 g
Vezels14 g
Zout0.4 g
Allergenen informatie
Rund