Hete bliksem met rookworst pittige appel en raapjes

825 kcal
250 g groente

Hete bliksem staat ook wel bekend als hemel en aarde, of appelstamppot. De naam ‘hete bliksem’ heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de appels veel vocht vasthouden en daarom lang heet blijven. Een hete bliksem serveren we met 2 soorten appels en een beetje pit voor een leuke zuur-zoet-pittig verhouding.

Hete bliksem met rookworst

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 600 g Aardappels, zachtkokend Herkomst: De Eerste
  • 400 g Raapjes Herkomst: de Lepelaar
  • 1 st Appel Elstar Herkomst: Santana
  • 1 st Appel Granny Smith Herkomst: Pomona
  • 1 st Rode ui Herkomst: TVA Organics
  • 1 tl Piri Piri kruiden Herkomst: Het blauwe huis
  • 200 g Fijne rookworst Herkomst: St. Hendrick
  • 0.5 st Verse peterselie Herkomst: Herbio
Zelf toevoegen
  • 2 el Bakolie en boter
  • 1 tl Mosterd
  • tl Kaneelpoeder
  • snufje Zout en peper

Bereiding (25 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en raapjes, snijd in stukken en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op.
  2. Was (of schil) intussen de appels en verwijder het klokhuis. Snijd een paar mooie appelschijven om het gerecht mee te garneren. Snijd de rest van de appel in kleine stukken. Pel de ui en snijd in halve ringen. Verwarm olie (of boter) in een bakpan en bak de appel en ui op een hoog vuur in 2-3 minuten zacht. Voeg een scheutje water, kaneel en piri piri kruiden toe en laat zachtjes sudderen.
  3. Verwarm intussen de rookworst in een pan met heet water (niet kokend). Hak de verse peterselie klein.
  4. Giet de aardappels en raapjes af, vang wat kookvocht op en stamp alles met een pureestamper door elkaar. Schep de gebakken appel, ui, peterselie, mosterd en eventueel een scheutje kookvocht erdoor. De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  5. Serveer de hete bliksem met de rookworst en gebakken appelschijven.
TIP
Voeg je aan het recept ook nog fijne mosterd en ham toe? Dan heet het gerecht ‘donder en hete bliksem’. Eten er kinderen mee? Maak dan een beetje appelmoes van de appels voor erbij (zonder piri piri!)
4,1
Gemiddelde van 15 reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -34%
vegetablecounter
Groente + 98%
vita-score
Vitaliteit + 47%
co2-reduction-score
CO2 eq -56%
water-reduction-score
Water -43%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Lekker snelGezinGlutenvrijVariatieLactosevrij9 maandenSeizoen

Voedingswaarden

Per portie
Energie825 kcal
Koolhydraten97 g
Suiker30 g
Vet37 g
Verzadigd vet13 g
Eiwit23 g
Vezels15 g
Zout2.1 g
Allergenen informatie
Varken
Paprika
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten