Gekaramelliseerde soesterknol met varkensfilet

727 kcal
0 g groente

De soesterknol wordt ook wel 'het Soester goud' of 'de koninklijke knol' genoemd. En niet voor niets: het lievelingsgerecht van koning Willem I was soesterknol, met schapenbout en rode wijn. De soesterknol is een groentegewas dat alleen wordt geteeld op de Soester Eng, een historisch akkerbouwgebied in de buurt van Utrecht. De soesterknol is een van de minder bekende vergeten groenten. Dit komt omdat hij nog niet zo lang terug op de markt is. De smaak en structuur van deze groente zijn redelijk vergelijkbaar met een meiraap of koolraap en zeer geschikt om te karamelliseren.

Gekaramelliseerde soesterknol

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 400 g Aardappels, kruimig Herkomst: De Eerste
  • 400 g Soesterknol Herkomst: pieter kuijer
  • 25 g Amandelschaafsel Herkomst: Horizon
  • 200 g Varkensfiletlapje Herkomst: Future Food Group
Zelf toevoegen
  • 2 el Olijfolie
  • 2 el Bruine basterdsuiker
  • 2 ml Water
  • 2 g Boter
  • snufje Zout en peper

Bereiding (30 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd in gelijke stukken en kook in 15-20 minuten gaar.
  2. Schil de soesterknol en snijd in partjes. Kook de partjes soesterknol in 8 minuten beetgaar. Giet het water af en laat goed uitlekken.
  3. Rooster het amandelschaafsel in een droge bakpan lichtbruin. Haal uit de pan en leg opzij.
  4. Verhit de olijfolie in dezelfde bakpan en bak de filetlapjes op een hoog vuur om en om bruin. Temper het vuur en laat nog 5 minuten garen. Voeg eventueel een scheutje water toe. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Verhit een tweede bakpan en smelt de suiker met het water zonder te roeren. De suiker begint bruin te kleuren en het water verdampt: let op dat de suiker niet verbrandt. Voeg nu de (room-)boter toe en leg de gegaarde soesterknol erin. Meng de partjes goed door de karamel. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de filetlapjes met de gekaramelliseerde soesterknol en de gekookte aardappelen. Bestrooi met de geroosterde amandelen.
TIP
De soesterknol is ook erg lekker met verse tijm of dragon.
Nog geen reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price + 17%
vegetablecounter
Groente -100%
vita-score
Vitaliteit + 40%
co2-reduction-score
CO2 eq + 168%
water-reduction-score
Water + 219%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd

Voedingswaarden

Per portie
Energie727 kcal
Koolhydraten63 g
Suiker27 g
Vet38 g
Verzadigd vet12 g
Eiwit30 g
Vezels5 g
Zout1.2 g
Allergenen informatie
Varken
Lactose
Melk
Noten
nutriscore-B

Vergelijkbare recepten