Cilbir (Turkse pittige eieren) gegrilde courgette salade en Aleppo boter

711 kcal
225 g groente

Dit gerecht is een populair ontbijtgerecht uit Turkije. Maar het kan zeker ook als lunch- of hoofdgerecht. Je eet een kruidige yoghurt met daarop een gepocheerd ei. Het ei wordt overgoten met een pittige boter met chilivlokken. Deze chilivlokken worden ook wel Aleppo vlokken genoemd. Erbij een grandioze salade met courgette, rucola, dille, limoen en pitabroodjes. Dippen maar!

Cilbir (Turkse pittige eieren)

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 1 st Courgette Herkomst: Amapianetasi
  • 2 st Knoflookteen Herkomst: Irjimpa SL Demeter
  • 2 st Rode ui Herkomst: TVA Organics
  • 0.5 st Verse dille Herkomst: Herbio
  • 50 g Veldsla Herkomst: Biogarden
  • 75 ml Volle yoghurt Herkomst: Pur Natur
  • 4 st Pitabroodjes volkoren Herkomst: Florentin
  • 2 st Eieren Herkomst: 't paradijs
  • 1 tl Chilivlokken Herkomst: Organic Flavour Company
  • 0.5 st Limoen Herkomst: Fair trasa
Zelf toevoegen
  • 2 el Olijfolie
  • 20 g Boter
  • 2 tl Paprikapoeder
  • 2 tl Komijnpoeder
  • snufje Zout en peper

Bereiding (25 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Was de courgette en snijd in de vorm van frieten (staafjes). Pel en snipper de knoflook. Pel de ui en snijd in partjes. Hak de dille klein. Verwarm olie in een ruime bakpan of grillpan en bak de ui en de helft van de knoflook 3 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de courgette toe en bak op een hoog vuur in 5 minuten beetgaar en knapperig. Schep uit de pan en meng met de (gewassen) veldsla en de helft van de dille.
  2. Klop de overgebleven dille en knoflook door de yoghurt en breng op smaak met peper en zout. Rooster de pita's totdat ze krokant zijn (in je broodrooster of in de ovengrill).
  3. Breng een kleine kookpan met water en een scheutje azijn aan de kook. Maak een draaikolk met een lepel. Breek het ei één voor één in een bakje en schenk dat in de kokendhete draaikolk. Pocheer de eieren om de beurt 2- 3 minuten, schep uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapier.
  4. Laat de boter smelten en kruid met chilivlokken, paprikapoeder, komijnpoeder en zout. Laat zachtjes uitbruisen en haal van het vuur af.
  5. Schep de yoghurt op de borden, leg een gepocheerd ei erop en verdeel de Aleppo boter erover. Serveer samen met de pita's en de courgette salade en besprenkel met limoensap.
TIP
Snijd de pitabroodjes in puntjes en schep iedere keer een beetje yoghurt, groente en ei op het broodje.
4,4
Gemiddelde van 43 reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -37%
vegetablecounter
Groente + 79%
vita-score
Vitaliteit + 50%
co2-reduction-score
CO2 eq -61%
water-reduction-score
Water -56%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
9 maandenVariatieLekker snelVegetarischSeizoen

Voedingswaarden

Per portie
Energie711 kcal
Koolhydraten63 g
Suiker16 g
Vet38 g
Verzadigd vet15 g
Eiwit26 g
Vezels11 g
Zout1.3 g
Allergenen informatie
Tarwe
Ei
Gluten
Lactose
Melk
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten