Dit zijn de voordelen van biologisch eten

Biologisch eten en biologisch boeren wordt belangrijker. Het is de oplossing in de strijd tegen klimaatverandering en voor een gezondere leefomgeving.

Gelukkig maar, want biologische producten worden geproduceerd door boeren en telers die ervoor kiezen om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen.

Daarbij is er stijgende aandacht van consumenten en de overheid voor de voordelen van biologisch. In dit artikel zetten wij die voordelen heel makkelijk nog eens op een rijtje.

Bekijk alle menu's

Webshop groene voordeel
arrow-down

Strenge regels: keurmerk

Je mag niet zomaar een product of dienst biologisch noemen. Iedere biologische boer, producent of leverancier moet aan strenge regels voldoen vastgelegd door de Europese Unie. Draagt een product het Eko-keurmerk dat weet je dat het aan al deze regels voldoet.

Het is ook een Topkeurmerk vanwege de hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Lees meer over keurmerken

Europees biologisch keurmerk: Ekomenu

Biologisch: wat betekent dat in het kort?

De term biologisch (Europees: EKO) is een wettelijk beschermde naam en houdt in dat het product aan strenge voorwaarden in de gehele keten moet voldoen. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat het eten op een manier wordt geproduceerd dat goed is voor dieren, mensen, milieu, klimaat en de biodiversiteit. En heel belangrijk: zonder landbouwgif en dus onbespoten producten.

[object Object]
Een aantal van die voorwaarden zijn:
  • Het comfort en welzijn van dieren moet voorop staan

  • De bodem moet levendig en vruchtbaar blijven

  • Er is meer biodiversiteit op de boerderij

  • Chemische bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt

  • Er worden geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt

Géén toevoegingen of kunstmest

(alles is onbespoten)

Voor biologische producten gelden strenge regels omtrent het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Zo kun je er vanuit gaan dat er geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen en andere hulpstoffen toegevoegd worden. Daarnaast zijn biologische producten vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. Ook kunstmest mag niet gebruikt worden binnen de biologische landbouw.

Meer info

Ekomenu op bezoek bij biologische boerderij: de waog

Biologisch = Diervriendelijker

Biologisch eten is een stuk diervriendelijker, want ook omtrent het welzijn van dieren zijn er strenge regels opgesteld. Dieren krijgen zowel binnen als buiten veel ruimte, alle dieren in de biologische veehouderij behouden hun snavel en staart en dieren krijgen geen genetisch gemanipuleerde soja of mais, maar biologisch voer. Ook wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van antibiotica, doordat de leefomstandigheden van dieren erop gericht zijn de natuurlijke weerstand tegen ziekten te bevorderen.

Bekijk onze leefstijlen

no alt or title set in CMS

Gezonde & onbespoten producten

Deze strenge regels resulteren in minder druk op de natuur. Hierdoor krijgen ziektekiemen geen kans om zich te vestigen in de bodem. Een gezonde, vruchtbare bodem levert gezonde producten op. Hetzelfde geldt voor vlees van een biologische boerderij: het dier eet natuurlijk voedsel, krijgt niet preventief antibiotica en maakt weinig stresshormonen aan. Dit zorgt ervoor dat biologische voeding minder schadelijke stoffen en giffen bevat. In sommige biologische producten zijn zelfs hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bio-actieve stoffen.

Bekijk de menu's

Kiemplantje: gezonde producten met biologisch

Positieve impact: foodprint

Door te kiezen voor biologische voeding, kies jij dus voor een betere en gezondere wereld. Naast biologisch eten, kun je nog een aantal dingen doen om nog meer positieve impact te hebben. We zetten het even op een rijtje:

  • Kies voor lokale, verse producten

  • Eet zo veel mogelijk met de seizoenen mee

  • Eet zo min mogelijk bewerkte producten

  • Verspil geen eten

  • Eet minder vlees

Lees meer over onze foodprint

Foodprint en true price met groen voordeel Ekomenu

no alt or title set in CMS
Gezondheid

Meer vitamine C, omega-3-vetten en 20-40% meer antioxidanten in groenten, fruit en granen

ekomenu
Klimaat

Bio boeren werken energiezuiniger en stoten gemiddeld minder uit

Plantje Ekomenu
Biodiversiteit

Tot 95% meer verschillende soorten planten en tot 50% meer insecten en vogels op biologische boerderijen

Rust Ekomenu
Dierenwelzijn

Dieren kunnen naar buiten wanneer ze willen en kunnen zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen

no alt or title set in CMS
Eerlijke prijs

Bio boeren doen extra inspanningen voor biologische producten. Hierom zijn biologische producten soms duurder, maar deze prijs is wel eerlijker

Bekijk de recepten

Groen Voordeel voor onze abonnees

Ekomenu is koploper als het gaat om duurzame, gezonde en belachelijk smaakvolle keuzes.

Omdat we de gezonde keuze nog makkelijker willen maken krijgen onze abonnees vanaf heden extra voordeel (korting) omdat zij kiezen voor een positieve impact en een duurzamer leven met 100% biologische voeding. Want we garanderen: de betere keuze hoeft echt niet meer geld te kosten. 

*2/3 van onze abonnees geven aan dat ze aan het einde van maand niet meer uitgeven dan in de supermarkt. Ons doel is om iedereen dit grote voordeel te laten ervaren! En dat gaat ons lukken.  

Lees meer over Groen Voordeel

Groen voordeel voor onze abonnees

[object Object]

Eet mee met Ekomenu: goedkoper dan je denkt

Wil je dit jaar ook gezonder en beter eten voor een goede prijs? Aan het einde van de maand ben je met Ekomenu goedkoper uit. Gegarandeerd!

We hebben de - maar liefst - 10 redenen onder elkaar gezet. Van geen voedselverspilling tot daadwerkelijke minder kosten en dan eet je ook nog 100% biologisch. Dat is de beste deal die wij kunnen bieden.

Bespaar!

Lees hier de 10 redenen